Tweede leven voor een industrieel monument


Iedereen die wel eens met de goedkoop kantoor huren breda trein of auto vanuit het noorden Rotterdam is binnengereden, kent de kantoorruimte huren amersfoort goedkoop Van Nellefabriek: volgens velen het mooiste industriecomplex van Nederland. Ingebed tussen de A20, de Schie en de spoorbaan Den Haag-Rotterdam ligt het gebouw van staal en glas in de volkswijk Spangen. Het complex ondergaat een metamorfose. Waar vroeger thee, koffie en tabak werden geproduceerd, moeten in de toekomst websites, advertenties en woningen worden ontworpen. In de kantoorruimte huren apeldoorn gebouwen op het terrein moeten straks 150 kleine en middelgrote bedrijven hun onderkomen gaan vinden. Het Van Nellecomplex is in 1925 gebouwd en bij de renovatie worden veel authentieke elementen behouden. Moet je je voorstellen datje hier straks mag werken, in zo’n gebouw, met zo’n architectuur en al dat licht. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt wordt het voor werkgevers steeds belangrijker om een aantrekkelijke werkplek te bieden, en een mooiere dan deze is moeilijk denkbaar. (Bron: NRC Handelsblad, 18 juli 2000)
Figuur 1-19 Plattegrond Van Nelle-complex
Invloed op het functionele prestatievermogen: functiedegradatie
Naast onderhoud en investeringen is er nog een derde manier om de levensduur van een gebouw aan te passen, namelijk functiedegradatie. Hierbij wordt het prestatievermogen van het gebouw niet naar boven toe opgewaardeerd, maar worden de eisen aan het prestatievermogen van het gebouw verlaagd. Een voorbeeld: het kleine kantoorruimte huren enschede afwaarderen van een kantoorpand naar magazijngebruik. De methode van functiedegradatie is in figuur 1-20 weergegeven.
Figuur 1-20 Functiedegradatie door verlaging van de prestatie-eisen ten aanzien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>